Ιπτάμενα έντομα

Κουνούπι (Aedes sp, Culex sp, Anopheles sp)

Είναι έντομα τα οποία ενοχλούν τους ανθρώπους και τα θηλαστικά γενικότερα με το τσίμπημά τους. Εκτός από το τσίμπημα, την κύρια ζημιά την κάνει η μετάδοση διάφορων νόσων όπως κίτρινος πυρετός, δάγγειος πυρετός, ελονοσία και εγκεφαλίτιδα. Τα κουνούπια τρέφονται με γύρη και νέκταρ ανθέων αλλά τα θυληκά προκειμένου να γονιμοποιήσουν τα αυγά που φέρουν, χρειάζονται αίμα το οποίο και απομυζούν από ανθρώπους και ζώα. Ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών διαρκεί 7-16 μέρες. Ετησίως αναπτύσονται 6-10 γενιές. Κάθε θυληκό γεννά 100-300 αυγά τοποθετημένα σε ομάδες επάνω στην επιφάνεια του νερού.

Κουνούπι Ασιατικός Τίγρης (Aedes albopictus)

Είναι σχετικά νέο είδος στη χώρα μας και προήλθε από την Ασιατική ήπειρο. Το όνομα "τίγρης" το πήρε εξαιτίας των λευκών γραμμώσεων που φέρει στο σώμα και τα πόδια του. Είναι πιο ανθεκτικό στα αντικουνουπικά σπρέϋ, τσιμπάει και την ημέρα με την ίδια άνεση όπως τη νύχτα. Μπορεί να γεννήσει τα αυγά του σε ελάχιστο νερό. Εκτός από τις νόσους που προκαλούν και τα υπόλοιπα κουνούπια, το συγκεκριμένο είδος είναι ξενιστής του ιού Chikungunya ή ιός του Δυτικού Νείλου, τον οποίο μπορεί να μεταδώσει σε κάποιον άνθρωπο αν το κουνούπι είναι μολυσμένο με τον ιό αυτό. Συμπτώματα του ιού είναι αιφνίδια έναρξη πυρετού, έντονος πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις καθώς επίσης και στους μύες των άκρων (καρπούς, αστράγαλους, δάκτυλα). Έχει μέγεθος 2-10 mm.

Σκνίπα - Φλεβοτόμος (Phlebotomus sp)

Το μήκος τους κυμαίνεται από 1-5 χιλιοστά. Αναπτύσονται σε σκοτεινά και υγρά μέρη και είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση της ασθένειας Λεϊσμανίαση (Καλά-αζάρ). Ο βιολογικός κύκλος της σκνίπας διαρκεί 30-55 μέρες. Ετησίως αναπτύσονται 3-5 γενιές. Η κάθε ωοτοκία αποτελείται από 40-70 αυγά. Συνήθως στη χώρα μας δραστηριοποιούνται από το Μάϊο έως τον Οκτώβριο. Είναι νυκτόβια έντομα και πετούν συνήθως σε μικρές αποστάσεις και χαμηλό ύψος.

Μύγα (Musca domestica)

Δίπτερο έντομο το οποίο είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς της δημόσιας υγειινής. Είναι ικανή να μεταφέρει πάνω από 100 παθογόνους παράγοντες και να προκαλέσει ασθένειες σοβαρότατες όπως τύφο, χολέρα, σαλμονέλα, σιγκέλωση, άνθρακα, μολύνσεις των ματιών και ενδοπαρασιτικούς σκώληκες. Όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι άριστες μπορεί να ζήσει έως και 10 μέρες, όπου κατα το διάστημα αυτό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 1.000 αυγά. Ο βιολογικός της κύκλος είναι εξαιρετικά μικρός (μόλις 10 μέρες) κάτι που επιτρέπει τη ραγδαία αύξηση του πλυθησμού της.

Σφήκα (Vespa crabro)

Αρπακτικό έντομο το οποίο τρέφεται με φρούτα, προνύμφες και ακμαία μελισσών και άλλων μικρών εντόμων. Δεν είναι φορέας παθογόνων παραγόντων αλλά το τσίμπημα του κεντριού της είναι επίπονο και σε αλλεργικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και επιπλοκές στην υγεία τους.